VII. DİN ŞÛRASI - 2024
Merkez Müdürümüz Doç. Dr. Metin EKEN'in de katıldığı VII. Din Şurası 7. Din Şurası Ankara’da gerçekleştirildi.
Türkiye'nin En Kapsamlı
Dini İstişare Toplantısı
Yenidünya düzeninin dijitalleşme ekseninde şekillendiği bilinmektedir. Dijitalleşme sürecinde geleneksel yaşam pratikleri yerini büyük ölçüde dijitalleşmenin yönlendirdiği yeni yaşam tarzlarına bırakmaktadır. Aile, arkadaş, işyeri buluşmaları, eğitim-öğretim ve ticari alışverişler gibi paylaşımlar her geçen gün dijital ortamlara taşınmaktadır. Bütün bunlar e-satış, e-kitap, e-yayın, e-eğitim, e-devlet, e-imza, e-nabız, e-ticaret gibi örnekleriyle teknoloji tabanlı ve internet aracılı ortamlarda gerçekleşmektedir. Covid-19 salgınının bu süreci küresel ölçekte hızlandırdığı bilinmektedir. Dijitalleşmenin insan ve toplum hayatıyla kurduğu sıkı ilişki, din ile ilişkisini de zorunlu olarak etkilemektedir. Dinin teorik, pratik ve toplumsal boyutunun bu yeni süreçte nelerle karşı karşıya kalacağı, dini bilgi başta olmak üzere dini hayatın bu süreçten nasıl etkileneceği, dijital dünyanın gerçekliğine ne ölçüde uyum sağlayacağı ve nihayet dinî kimliklerin bu süreçte nasıl şekilleneceği gibi hususlar çözüm bekleyen sorunlar arasındadır. Öte yandan dijitalleşmenin mümkün kıldığı yapay zekâ teknolojileri konunun tartışılması gereken bir diğer önemli boyutunu oluşturmaktadır. Yapay zekâ destekli uygulamaların yanı sıra inancın çeşitli görünümlerinin dijital ortama taşınması, dini içeriklerin üretimi ve sunumuna etkisi gibi hususlar, tartışılarak çözüme kavuşturulması beklenen başlıklara eklenmektedir.
Her yenilik bir imkân olduğu kadar zayıf yönleri, fırsatları kadar riskleri de beraberinde getirmektedir. Bu doğrultuda, bugün dijital dünyada varlık göstermek kadar bu ortamlarda var oluşun niteliği üzerinde de titizlikle durulması gerekir. Dini bilgi üretiminden dini yayıncılığa, radyo ve televizyondan dijital yayıncılığa, cami ve irşad hizmetlerinden sosyal ve kültürel içerikli din hizmetlerine, dezavantajlı gruplardan sığınmacılara yönelik hizmetlere, sosyal medya platformlarından bu mecralarda sunulan içeriklere, eğitim hizmetlerinden yurtdışı din hizmetlerine kadar pek çok alanın, dijitalleşme gerçekliği dikkate alınarak yeniden analiz edilmesi gerekmektedir. Bu tartışmalarda dijitalleşmenin çeşitli boyutları titizlikle değerlendirilmeli; birey ve toplum hayatını etkileyen sorun alanları tespit edilmeli, dijital dünyanın bireyi yalnızlaştırarak toplumsal ilişkilerden uzaklaştırma, yeni sosyallikler üretme gibi tecrit edici yönlerine dikkat çekilmeli ve nihayet mevcut riskleri azaltarak fırsata dönüştürebilecek çözüm yolları bulunmalıdır. Dine ilişkin algıların bu süreçten olumsuz etkilenebileceği ve dinin manevi boyutunun zayıflayabileceği hususu ise asla gözden uzak tutulmamalıdır. Öte yandan dijital mahremiyete yönelik farkındalık oluşturulması, İslamiyet'in diriltici değerlerinden beslenen güven duygusunun ve bu duygunun oluşturduğu kültürün insanlar arası ilişkilerde her daim başat unsur olarak değerlendirilmesi; din hizmetlerinin yürütülmesinde bir kaos ortamının oluşmasına ve dinin istismarına fırsat verilmemesi; kontrol edilebilir, disiplinli ve ihtiyaçlar doğrultusunda hazırlanacak etkili, verimli ve sürdürülebilir hizmet politikalarının geliştirilmesi ve gerekli iyileştirmelerin ivedilikle yapılması hususu dikkatlere sunulmalıdır.
Başkanlık olarak dijital imkânları hem İslam dinine hem de bu muazzez dinin müntesiplerine yönelik nitelikli hizmetlere dönüştürmek en öncelikli sorumluluğumuzdur. Yerelden ulusala, küreselden evrensele uzanan kuşatıcı bir dil ve modelle hizmetlerimizi yeniden yapılandırmak için dijitalleşmenin odağında yer aldığı "Dijitalleşen Dünyada Diyanet Hizmetleri: Etkililik - Verimlilik – Sürdürülebilirlik" başlıklı VII. Din Şurasının önemli açılımlara kapı aralaması en önemli beklentimizdir. Başkanlığın en yüksek istişare toplantısı olma özelliğine sahip olan din şuraları, Diyanet İşleri Başkanlığının yurtiçi ve yurtdışı hizmetlerinin gözden geçirilerek mevcut hizmetlerin iyileştirilmesi ve geleceğe matuf yeni stratejilerin belirlenmesi bakımından son derece önemlidir. Şurada sunulan tebliğlerin çizdiği çerçevede yapılan müzakereler ve neticesinde alınan kararlar, Diyanet İşleri Başkanlığının sunduğu hizmetlerin başarıyla yürütülmesinde çok önemli görevler icra etmektedir. Başkanlığımızca tertiplenen ilk din şûrası, 1-5 Kasım 1993 tarihlerinde yerli ve yabancı bilim insanlarının katılımı ile Başkent Ankara'da gerçekleştirilmiş ve bu tarihten itibaren her 5 yılda bir şuralar düzenlenmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı VII. Din Şurası ise 26-28 Kasım 2024 tarihlerinde Diyanet İşleri Başkanlığı Merkez Yerleşkesinde yapılacaktır.
VII. Din Şurasının açılışı, 26 Kasım 2024 salı günü öğleden sonra saat 14.00'te Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle gerçekleştirilecektir. Üst düzey devlet protokolünün de davet edildiği açılış programı, protokol konuşmalarının ardından saat 16.00'da tamamlanacak, kısa bir aradan sonra 16.40-18.00 arasında şura ana temasının tartışılacağı genel oturum yapılacaktır. İlk gün çalışmaları bu oturumla birlikte tamamlanacaktır. Şura, 27 Kasım 2024 Çarşamba günü 3, 28 Kasım 2024 Perşembe günü ise 2 oturum olmak üzere toplam 5 oturumda icra edilecek olan komisyon çalışmaları ile devam edecektir. Komisyon çalışmaları üye, tebliğci, müzakereci ve davetli olarak çağrılan tüm katılımcıların iştiraki ile gerçekleştirilecektir. Komisyonlarda sunulan tebliğler ve akabindeki müzakereler neticesinde ortaya çıkacak karar teklifleri, her komisyonun son oturumunda oylanacak ve komisyon raporuna dönüştürülerek ilgili komisyon üyeleri tarafından şura divanına arz edilecektir. 5 ayrı komisyonda eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek toplam 25 oturumda kararlaştırılan teklifler tevhit edilecek ve şuranın son günü olan 28 Kasım Perşembe saat 15.30-16.30 arası katılımcıların genel müzakeresine sunulacaktır. Şura karar taslağının görüşüleceği genel müzakerede, komisyon çalışmalarında görev alan tüm katılımcılar nihai kararlar öncesi son katkılarını paylaşabilecektir. Genel müzakerenin ardından toplanacak şura kapanış oturumunda VII. Din Şurası Kararları, Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Ali Erbaş tarafından kamuoyuna ilan edilecektir.
https://dinsurasi.diyanet.gov.tr/